
Ziektebeeld
Leukemie is een vorm van kanker, waarbij in het beenmerg een woekering van afwijkende kwaadaardige witte bloedcellen (leukocyten) ontstaat. In tegenstelling tot normale bloedcellen, rijpen deze leukemie cellen niet tijdig uit tot volwassen normale cellen. Hierdoor kunnen ze het lichaam niet meer beschermen tegen ziektewekkers, zoals bacteriën en virussen. Met het gevolg dat de weerstand van het lichaam af neemt. Daarnaast verdringen zij de voorlopers van de normale witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes in het beenmerg.
Leukemie wordt dan ook wel bloedkanker genoemd en is bij kinderen de meest voorkomende vorm van een kwaadaardige aandoening.
Er bestaat een chronische en acute vorm van leukemie. Deze worden weer onderverdeeld in lymfatische en myeloïde leukemie. Bij kinderen met leukemie in Nederland heeft het grootste deel de acute lymfatische leukemie daarna komt de acute myeloïde leukemie en de chronische myeloide leukemie. De chronische lymfatische leukemie wordt op kinderleeftijd niet gezien.
Afhankelijk van de abnormale woekering snelheid spreekt men van
- acute leukemie: de woekering is snel
- chronische leukemie: de woekering is trager
Afhankelijk van het type van getroffen witte bloedcellen spreekt men van
- lymfatische leukemie (lymfoblastisch) als de lymfocyten (type witte bloedlichaampje) erbij betrokken zijn
- myeloïde leukemie (myeloblastisch) als de monocyten of granulocyten (andere types van witte bloedlichaampjes) een rol spelen

Maak jouw eigen website met JouwWeb