Betrokkenheid van verschillende disciplines

 

Er zijn verschillende disciplines betrokken bij de oncologie, hieronder een lijst van de verschillende betrokken disciplines met daarbij een korte uitleg, daaronder zal een afbeelding te zien zijn waar alle disciplines nogmaals zichtbaar op zijn.

 

Diëtist

De diëtist geeft voedingsadvies speciaal gericht op de situatie geven. Bijvoorbeeld als er vragen of problemen heeft met de voeding of gewicht bij chemo.

 

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut helpt u bij uw herstel na de zware behandeling. Hij oefent bijvoorbeeld  met lopen of zwemmen of doet fitnessoefeningen met de patiënt.

 

Maatschappelijk werker

De maatschappelijk werker kan  ondersteunen bij praktische en emotionele problemen tijdens of na de behandeling.  

   

Medisch specialist

De arts is verantwoordelijk voor de behandeling.  De arts is een oncoloog zijn, maar kan ook een uroloog, chirurg of maag-, darm, - leverarts bijvoorbeeld. Dit hangt af van het soort kanker af en de plaats van de kanker. Samen met u maakt hij een behandelplan. Hiervoor overlegt hij met een team van specialisten.

 

Nuclair geneeskundige              

De nucleair geneeskundige bekijkt foto’s of beelden die  gemaakt zijn bij de onderzoek waarbij radioactief materiaal is gebruikt. Bijvoorbeeld een PET-CT-scan of een skeletscan. Op basis hiervan stelt hij een diagnose. Bijvoorbeeld of de kanker uitgezaaid is.   

 

Oncologieverpleegkundige

Deze verpleegkundige ziet tijdens uw opname op de dagbehandeling. Zij dient bij de medicijnen toe, meestal een chemokuur. Ook begeleidt zij tijdens de toediening van de kuur of bij opnames.

 

Patholoog

De patholoog bekijkt cellen en weefsels die de arts  heeft weggehaald onder de microscoop. Op basis hiervan stelt hij een diagnose. Bijvoorbeeld of er kanker is heeft en wat voor soort kanker het is.

 

Kinderpsycholoog

De psycholoog onderzoekt en behandelt mensen die met lichamelijke klachten bekend zijn in het ziekenhuis . Deze specialist kan het kind doorverwijzen naar de psycholoog als het vermoeden bestaat dat ook andere factoren, zoals angst, spanning en acceptatie een rol spelen bij de aandoening. Iedere specialist kan verwijzen, ook op  verzoek.

 

Radioloog

De radioloog bekijkt foto’s of beelden die zijn gemaakt  bij röntgenonderzoek - bijvoorbeeld een CT-scan of röntgenfoto -, een MRI of echoscopie. Op basis hiervan stelt hij een diagnose. Bijvoorbeeld of er kanker is, waar de tumor zich bevindt en of de kanker uitgezaaid is.

 

Radiotherapeut

De radiotherapeut is verantwoordelijk voor de bestraling. Hij bespreekt met de ouders en kind het bestralingsplan. Hij zorgt dat het apparaat zo is ingesteld dat alleen de kankercellen worden vernietigd en gezond weefsel zo min mogelijk beschadigd wordt.

 

Radiotherapeutisch laborant

De radiotherapeutisch laborant doet de voorbereiding en uitvoering van de bestralingsbehandeling. Ook geeft hij de informatie over de bestraling, beantwoord vragen die het kind of ouders heeft en begeleidt hij tijdens de bestraling het kind.

 

Revalidatiearts

De revalidatiearts begeleidt u, als dat nodig is, bij uw herstel. Zijn behandeling helpt u na uw ziekte weer zo goed mogelijk zelfstandig te functioneren.