Diagnostiek
Bloedanalyse: Via deze methode kan in het bloed worden aangetoond in hoeverre welke cellen zijn aangetast met leukemie.
Onderzoek van het beenmerg (myelogram): Als er in het bloed niks aangetoond wordt, kunnen via het beenmerg de specifieke eigenschappen van de cellen worden bepaald die kunnen aantonen of het leukemie is of niet.
Radiografie van de borstkas en echografie van de buik: Via een elektronisch systeem kan worden aangetoond waar de tumorcellen zich bevinden.

Behandeling
De behandeling van leukemie bestaat uit chemotherapie en wordt gegeven in kinderoncologisch centrum. Er wordt volgens vast protocollen gewerkt. Hierbij speelt de overkoepelende organisatie van de Stichting Kinder Oncologie Nederland SKION een belangrijke rol.
leukemie wordt in een aantal fasen behandeld. Deze heten de inductietherapie, behandeling centraal zenuwstelsel, reïnductie en de onderhoudstherapie .
Inductie
Dit is de eerste fase in de behandeling. Het aantal kankercellen moeten sterk verminderen. Deze relatief intensieve behandeling duurt 3 tot 4 weken.
Consolidatie
Deze fase begint zodra er een complete remissie is behaald, dus als er geen symptomen en klinische tekenen meer zijn (er zitten dan geen kankercellen meer in het bloed of het beenmerg). In die behandelingsfase worden er andere geneesmiddelen gebruikt dan in de inductiefase.
Intensificatie
Deze fase volgt meteen op de consolidatie en maakt gewoonlijk gebruik van de geneesmiddelen uit de inductiefase.
De onderhoudsbehandeling
Die moet een opflakkering van de ziekte voorkomen en duurt 2 tot 3 jaar. Na afloop van de behandeling wordt de patiënt jarenlang maandelijks opgevolgd. Die opvolging bestaat uit een medisch onderzoek en een bloedafname.

Maak jouw eigen website met JouwWeb